Post uit Mali, Nepal en Rommeldam

De week begon met een bijzondere ontmoeting bij Kwekkeboom met Casta, zen vriendin van de Huiskamergroep – we kennen elkaar al sinds 1982, uit de groep van Maarten Houtman in het Mozeshuis.
Zij vertelde dat ze in een vorige aflevering van ‘Shakingzen’ geluisterd had naar het liedje Fanta Damba (“Here I pay hommage to the great Diva of Malian song, Fanta Dama”) van Habib Koité – en haalde een platenhoes te voorschijn van … Fanta Damba – dezelfde van hieronder.
Daar dient hij als cover van het liedje ‘Tara’, waarbij Fanta Damba begeleid wordt door Mady Tounkara op kora:

De lp stamde nota bene uit de jaren zeventig. Casta kocht hem toen naar aanleiding van de reisverhalen van vriend en Mali-pionier Herman Haan. In haar huis hangt sinds die jaren een doek van de uit ‘adobe’ (leem) opgetrokken Grote Moskee in Djenné, Mali – zie haar foto hieronder. [1]
Malinese afbeelding van de Grote moskee van Djenné in Mali, een van de hoogtepunten van de architectuur uit de Sahel. Het is het grootste van adobe gemaakte gebouw ter wereld en heeft een oppervlakte van 50 bij 50 meter. Het gebouw wordt elk jaar opgeknapt met nieuwe lagen leem, wat gebeurt onder leiding van de Bareys, een 15e-eeuwse kaste van bouwer-magiërs.
[klik om te vergroten]
De tweede verrassing v/d week ontvingen Klaaske en ik uit Nepal, waar de onvermoeibare Liesbeth op haar ‘Sponsorreis Kinderen Nepal’ dit filmpje schoot, recht tegenover de chantende monnik gezeten – East meets West:
En dan is er post uit … Rommeldam. Daar hoort een verhaaltje bij:
Als sinds mijn vroege jeugd ben ik een groot fan van heer Bommel – een lieve tante uit Rotterdam (lees het verschil…) knipte de strip voor ons uit de NRC. Vijfenzestig jaar later, ben ik nu al maanden de strip-brede uitgave ‘Alle verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes’ aan het (her)lezen via de OBA. En ik lach me echt een kriek – en ben soms bijna geschokt door de profetische blik van Marten Toonder. En dan zijn taalgebruik … fenomenaal…
Ik hoop er zo nu en dan een episode uit te lichten voor op dit blog.
De eerste is uit Het Spijtlijden, waarin de hele Rommeldamse bevolking zich de haren uit het hoofd trekt van spijt. Boosdoener is de Zwarte Zwadderneel, die in zijn heilzame zendingswerk het drinkwater heeft besmet met spijtgrein, om van de bevolking berouwvolle zondaars te maken.
De besmetting begint met een woedeaanval, gevolgd door een verpletterend berouw, waarbij men haarfijn schouwt wat een leven lang zoal niet door de beugel kon…
Zo kwam het dat stadszielkundige drs. Zielknijper, onzeker ter been door een aanval van spijt, met zijn fiets onder de Oude Schicht van heer Bommel kwam. De scène die daarop volgt, lees je hieronder (waarbij ook stadsfenomenoloog prof Prlwytzkofski van de partij is, een van de weinige mensfiguren uit de Bommel saga):
[klik om te vergroten]

Als shake v/d week een onvervalst stukje New Age-muziek: El-Hadra van Klaus Wiese:

Als je de hele Cd wilt beluisteren, kan dat hier (ik ga er nu ook op shaken): https://www.youtube.com/watch?v=IgHrdbL3Tpg

________________________________

[1] Coïncidenties horen in een voetnoot: in diezelfde jaren reisde mijn broer Meino, samen met filosoof Fons Elders, naar Mali voor een expeditie naar de Dogon – zie op dit blog Warme muziek uit Mali.