The Touré-Raichel Collective – The Tel Aviv Session (full album)

Deze keer het complete, hartverwarmende album van The Touré-Raichel Collective – zie ook de live opnames op de blog berichten van 16 januari en 9 januari.
Je kunt ook losse nummers beluisteren: ga via de button naar YouTube en klik in de lijst op de tijdsvermelding achter de nummers. Hawa (nr. 5) draaiden we gisteravond bij het shaken. 

Op de website van bibliotheek.nl stond het volgende verhaal over de totstandkoming van The Tel Aviv Session:

Idan Raichel, pianist uit Israël, trof Vieux Farka Touré, zanger/gitarist uit Mali, bij toeval op een Duits vliegveld. Beide waren op tournee, onderweg naar een volgend optreden. Raichel tikte Touré aan en vertelde hem dat hij zo zijn eigen band zou verlaten als hij een keer mee mocht doen als pianist in de band van Vieux. Het geanimeerde gesprek eindigde met de belofte van Vieux dat hij een keer naar Israël zou komen om daar samen met Raichel op te treden. Hij hield zijn woord en een jaar later stond het duo zij aan zij op het podium. Het eenmalige optreden smaakte naar meer, zowel bij de toeschouwers als de muzikanten zelf. Het resultaat is deze cd. De songs op deze cd werden opgenomen tijdens een vier uur durende nachtelijke jamsessie. Getuige de foto’s in het boekje was het een vrolijke bende. De grotendeels instrumentale nummers zijn gebaseerd op motieven uit West-Afrika en het Midden-Oosten. Mooi te horen hoe het trippelende geluid van Raichels piano aansluit bij de wiegende melodieën van Touré. The Touré-Raichel Collective is daarmee een geslaagd fusieproject.