De Hartmann & Gurdjieff – Reizen naar ontoegankelijke plaatsen


De Hartmann & Gurdjieff – Chercheur de vérité (8) – Played by Alain Kremski

Als achtergrond bij een van de vele – klassieke – Gurdjieff-De Hartmann vertolkingen door Alain Kremski, een ‘road movie’ met een verrassend einde.
Wil je meer weten over de symbiotische muzikale relatie van dit duo, dan vind je via deze link een biografie, samen met een compleet overzicht van hun muziek.

We leerden de muziek van Gurdjieff-De Hartmann kennen tijdens een sessie in het OLVrouwe klooster in Amersfoort, in juli 1984. Terwijl we in de zitkamer zaten, de deuren open vanwege de hitte, draaide Maarten een Cd van Alain Kremski. Het was, misschien mede door de setting, een overdonderende ervaring, voor mij liefde op het eerste gehoor. Klaaske en ik hebben vervolgens alle Gurdjieff Cd’s van Kremski aangeschaft, en ze veel gedraaid.
Toen ik vijfentwintig jaar later met shaken begon, kwam ik de muziek van Gurdjieff op een nieuwe manier tegen: zijn muziek voor de ‘movements’, de ‘derviches trembleurs’ en de Soefi muziek, vormden een geheel nieuwe ingang na de trance muziek waar ik eerder op geshaket had.

Hieronder nog twee ontroerende video’s, die ervan getuigen dat het werk van Gurdjieff-De Hartmann nog steeds springlevend is. Houd er rekening mee dat de opname van het Gurdjieff Ensemble een stuk harder is dan de ijle klanken van het Solaris Quartet!


Gurdjieff, De Hartmann – Chant from a holy book – Solaris Quartet


The Gurdjieff Ensemble, winner at Edison Award Jazz / World 2012, LIVE …