Tarkovsky quartet: betoverende beelden, fenomenaal samenspel

Via celliste Anja Lechner (Gurdjieff gespeeld door Anja Lechner en Vassilis Tsabropoulos, 8 juli) kwam ik op de ‘geïmproviseerde klassieke muziek’ van het Tarkovsky Quartet.
De musici ontlenen hun inspiratie aan Tarkovski’s films, die bij hun uitvoeringen ook als achtergrond worden vertoond.
Ik heb heel wat vakantie-uren met hun YouTubes doorgebracht, de muziek en de beelden zijn ronduit fascinerend.
Terug in Amsterdam gelijk de OB overvallen – niemand die daar naar Tarkovsky lijkt te talen. Zijn films zijn wel een hele zit, tweeëneenhalf uur achter elkaar is me nog niet gelukt…
Bij het beluisteren van Cd’s van het kwartet leek de magie enigszins verloren te gaan – moet je ze echt zien spelen?
Het webmagazine moorsmagazine.com zou het niet met me eens zijn:

“Je hoeft absoluut niet van de films van de Russische regisseur Tarkovsky te houden om te kunnen genieten van de muziek van het Tarkovsky Quartet. Misschien werkt het zelfs andersom en ga je na te zijn ondergedompeld in de verstilde atmosferen van deze muziek eens kijken naar een van Tarkovsky’s films.
Pianist François Couturier maakte met dit album zijn derde ode aan Tarkovsky. Hij wordt bijgestaan door accordeonist Jean-Louis Matinier (samen met oud-speler Anouar Brahem vormden ze een tijd lang een onvergetelijk mooi trio), celliste Anja Lechner (een dame die onder meer met Dino Saluzzi speelde) en sopraansaxofonist Jean-Marc Larché.
Verfijnde, meanderende muziek van vier virtuozen, die met een ongehoord fingerspitzengefühl een mystieke wereld oproepen. Verwacht geen filmmuziek, want deze muziek mag dan geïnspireerd zijn door Tarkovsky’s films, het is vooral muziek die de sfeer van die films probeert te benaderen. Ongrijpbare, prachtige muziek, mysterieus en tegelijk kristalhelder.”


Beluister het fenomenale samenspel van het Tarkovsky Quartet in ‘Tiapa’:

Hier nog een uitvoering van het kwartet, maar dan zonder beelden van Tarkovsky: