Taos

Shake v/d Wake is ‘Taos’, van het album ‘Oregon’ van het gelijknamige ensemble Oregon. Ze worden officieel ingedeeld bij de ‘New Age-muziek’, maar dat komt vast door de sitar van Collin Walcott, voor mij is het echte jazz. Collin kwam indertijd om op de Oost-Duitse Autobahn – een gegeven dat heel lang blijft hangen…

Ik schreef het al, ik had ‘Orange Blossom‘ gemist toen ze op 22 februari speelden in  Muziek Gebouw aan ’t IJ – maar ik had toen nog nooit van ze gehoord. Onderstaande video-opname van een live concert op 16 oktober 2014 voor FIP, de muzikale publieke radiozender van de omroep Radio France (vandaar de gelikte opnamen) gaf me een herkansing.
Ik heb er gebiologeerd naar zitten kijken, net als eerder naar hun nummer HABIBI van 28 februari. Daar schreef m’n vriend Aloys me toen over:

Die zangeres Hend Ahmed Hassan is erg goed, mooi om te zien en prachtig gekleed in die bedoeïen-jurk en met mooie sieraden. Die violist maakte ook veel indruk. Ook ritmisch erg goeie muziek. ‘Habibi’ betekent ‘geliefde’, in de liederen van Oum Khaltoum hoor je dat woord ook steeds.

Van hun optredens spat een ongelofelijk spelplezier af, ook bij de percussionisten Carlos Robles Arenas en Fatoma Dembele. Maar Hend Ahmed Hassan en Pierre Jean Chabot stelen de show.
Vooral de laatste straalt een geweldige energie uit, niet alleen door zijn sprongen, maar ook door zijn strijken – dat de intensiteit heeft van zigeunermuziek en nog lang op je netvlies achterblijft.

Star du spectacle Pierre Jean Chabot van de Franse groep ‘Orange Blossom’