Ketil Bjornstad and David Darling – ‘The River IV’

In onze huiskamergroep hoorden we afgelopen woensdag de zeer welluidende klanken van de ‘The River’ van Ketil Bjornstad en David Darling – deel IV uit deze suite voor cello en piano, ‘het meest turbulente’, zoals ons gezegd wordt.

Zoals gebruikelijk bij muzikale uploads naar YouTube, krijg je daarbij een afbeelding te zien die volgens de maker van de video de stemming van de muziek weergeeft – in dit geval het schilderij ‘Notre-Dame De Paris, L’Inondation’ van de Franse impressionist Maximilien Luce (1858-1941), dat een beeld geeft van de overstroming van de Seine in januari 1910.

Maar er zijn ook heel wat videomakers voor wie de muziek juist dient als achtergrond voor de (film)beelden die ze prominent willen laten zien. Toen ik YouTube doorzocht op de naam van onze cellist David Darling, kwam ik daar twee prachtige voorbeelden van tegen. En de muziek is ook nog de moeite waard!

Bekijk eerst de betoverende tijdsopnamen van wentelende sterrenhemels rond de rondtollende, speurende torens van een sterrenwacht. Intussen zingt Darling’s cello in ‘Prayer And Word’, van het album Cello Blue, en horen we de kosmische geluiden van ‘Planet Earth’.
Bekijk deze video rechtstreeks in YouTube en vergeet vooral niet op het symbool ‘Volledig scherm’ te klikken!

Dan deze video van Celloblue Morning, eveneens van David Darling.
We zien een beeld van een bos dat staat te dromen in de ochtendnevel. Maar is het een statisch beeld? Of toch een tijdsopname, waarin we de nevel zachtjes rond de boomstammen zien dansen?
Wie weet geeft het 28″ scherm van een iMac hier uitsluitsel 😁
Intussen mengen de klanken van Darling’s cello zich langzaam met de geluiden van het bos…