Boven: Terug van haar driejaarlijkse hellingbeurt, vaart w.s. 'Hobbitstee' voorlangs de AâDAM Toren, op weg naar haar vaste ligplaats aan Binnenkant t/o 39.
Ooit ben ik uit de tijd gevallen. Sinds die tijd loopt mijn wereld niet langer synchroon. Als ik aan iemand denk, is die er niet. Daarom probeer ik dat nu te herstellen. Overkomt me dat weer, dan ga ik gelijk naar die persoon toe. Dat is in de praktijk natuurlijk niet altijd makkelijk â maar wel als het Klaaske is, die hier om de hoek in een stoel zit.
Een andere gedachte die bij me opkwam, is dat ik ooit gevlucht ben â dat ik eigenlijk voortdurend op de vlucht ben, voor de wereld om me heen, voor mezelf...
Dat laatste vooral: dat ik niet wil zijn die ik ben. En wie ik ben? Ja, dat kom je op zo'n manier natuurlijk nooit te weten, dat is dweilen met de kraan open.
Maar het is intussen wel een vraag die me m'n hele leven begeleid heeft, al vanaf het moment dat ik me in m'n vreemde, surrealistische dromen begon te interesseren â die ik noteerde, omdat ik ze, samen met de wereld die zich erin ontvouwde, graag bij me wilde houden.
Logisch dat een beroepskeuze psycholoog dan tegen je zegt: wat dacht je van een studie psychologie... Maar â het spijt me het te moeten zeggen â hij wist eigenlijk niet waar hij het over had...
Pas toen ik, gestrand en wel, daarna Maarten Houtman leerde kennen, vielen die werelden langzaam op hun plaats. Zoals toen hij die uitspraak van Einstein aanhaalde: âfilosofieĂ«n en psychologieĂ«n schrijven in honingâŠâ[1] â en me vervolgens achter de computer zette.
Voor de rest ben ik eigenlijk altijd een provinciaaltje gebleven, ook al vielen me me soms lange reizen en bizarre avonturen ten deel.
Maar voor de rest is het boompje, huisje, beestje gebleven â ook al hoorde onze poes Sauron dan weer tot de extreme cats. En al werd dat âhuisjeâ een woonboot in het centrum van Amsterdam â waarop ik vervolgens dertig jaar met Klaaske gewoond heb. Daarna begon dan dat eenzame avontuur op de studio op de Jisperveldstraat â die ik dezer dagen inwissel voor een woning aan de Elpermeer ... en alweer met Klaaske!
Inmiddels ben ik nu aan 't peinzen over het Taylor Swift gehalte van deze samenleving â zeg maar dat het een gekkenhuis is geworden. Hoe houd je jezelf daarin staande: âhow to remain sane in an insane worldâ.
Nou, voor mij is dat dus het schrijven, âje gedachten op papier zettenâ (al doe je dat inmiddels op een computerscherm) , zodat die als het ware buiten je staan en je ernaar kunt kijken. Wat je volgens de Zen-traditie kunt doen door stil op je bankje te zitten â wat natuurlijk ook de functie heeft dat je je in je lichaam af kunt laten dalen.
Land in zicht!
Bezichtiging
Opnieuw op weg
En dan is er â ik zou het bijna vergeten â tien verdiepingen onder mijn wereld nog de Hades. Je schijnt daar via de metro-buis te kunnen komen, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Daar waren de schimmen rond uit het verleden â de schone dromen die tot gejammer verworden zijn. Nu en dan bereikt mij een bericht uit die sferen, haastig geschreven e-mails, waar de inkt nog vanaf druipt â die hierboven verbleekt onder de zinderende zon.
Moge hun ziel er in vrede rusten...
____________________
[1] âIst nicht die ganze Philosophie wie in Honig geschrieben? Wenn man hinsieht, sieht alles wunderbar aus, wenn man aber nochmals hinsieht, ist alles fort. Nur der Brei ist ĂŒbrig.â Einstein, in: Rosenthal-Schneider, RealitĂ€t und wissenschaftliche Wahrheit. Begegnungen mit Einstein, von Laue und Planck, 1988.
Na de oorlog deed het Amerikaanse âBehaviourismâ een cynische poging â wellicht onder invloed van het âsuccesâ van de nucleaire technologie (Einstein: âWas ik maar horlogemaker geworden…â) â om de psychologie de status van âexacte wetenschapâ te geven.
Klaaske en ik werden in ons eerste studiejaar al direct overvallen door het leerboek âIntroduction to psychologyâ van Ernest Hilgard, dat ons leerde om mensen (en zelfs kinderen!) in experimenten als âproefdierâ te gebruiken en zo hun âgedrag te metenââ met als resultaat dat we er zelf ziek van werden…