Afbeelding boven: âProWinko kan niet wachten de eerste paal de grond in te slaanâ (Artist impression UNstudio).
Voor Casta en Hans
De missie van Hans Schotman
âProWinko wil bovenop de BCC, Douglas, in de buurt van de Hema en tegenover de Media Markt woontorens met appartementen bouwen. Alle woningen, van 60 tot 75 vierkante meter, moeten tot het middenhuur-segment behoren. De prijzen variĂ«ren van 700 tot 1.000 euro per maand. âUitgangspunt is allemaal appartementen met twee slaapkamersâ, stelt commercieel directeur Estien Bicker van ProWinko.â (Bron NRC, 10 januari 2022).
Interview bij Radio Boven IJ op 1 december 2024
Inleiding:
De geplande nieuwbouw op het Buikslotermeerplein wordt nog omvangrijker dan al eerder bekend was. Er komen geen 7900 woningen, maar 9900 woningen.
En die worden voornamelijk gebouwd in woontorens waarvan de maximale hoogte geen 90, maar 140 meter zal worden.
Afgelopen donderdag was er in de Stopera een commissievergadering, waar de omvang geen probleem was en het besluit alleen nog een formaliteit leek te zijn.
Maar dat is het niet voor architect Hans Schotman, die grote problemen ziet.
Hij heeft daarom een procedure aangespannen bij de Raad van State en is nu bij ons in de studio, meneer Schotman, welkom.
Vragen:
- Welke problemen ziet u?
Opgegroeid in een architectenmilieu van de gemeentelijke overheid, mijn vader was gemeentearchitect, maak ik mij zorgen over de slechte stedenbouwkundige plannen voor het Buikslotermeerplein. Als door architect Herman Hertzberger op 4 november bij een landelijk symposium over de ruimtelijke ontwikkeling in Apeldoorn werd opgemerkt: deugen architecten niet meer, zij zijn enkel geĂŻnteresseerd om hoge torens te maken zonder een ruimtelijke omgeving. Architectuur is ruimte maken, zie hiervoor het Plan Van Gool. - Maar er is woningnood, iedereen wil in Amsterdam wonen, het Hamerkwartier is al gesneuveld, en de Bongerd ook. Dan blijft het Buikslotermeerplein over en moet je de hoogte in, toch?
Dit is een grove drogreden, hiervoor heeft collega-architect Rudy Uytenhaak uitgebreide studies verricht. Torens zijn als avocadoâs met een dikke pit. - Maar de architect die dit ontworpen heeft is toch ook niet gek?
Het gaat niet om gek. Volgens de wereldberoemde Amsterdamse architect Herman Hertzberger wel en worden de stedenbouwkundige plannen door de Amsterdamse overheid met hoogbouw goedgekeurd alsof dit een natuurverschijnsel is. Het zijn echter politieke keuzen om de winsten van de projectontwikkelaars veilig te stellen. Bil Clinton zei het al: alles is economie. - Maar bent u niet de enige met deze problemen, want volgens de gemeente is de inspraakprocedure bijzonder positief geweest, mensen zijn blij dat er eindelijk wat gebeurt met dit gebied.
Ja, dat er wat moet gebeuren is juist, alleen anders. Het doet mij daarom deugd dat er wordt overwogen om de woningbouwcorporaties betaalbare woningen te laten bouwen in middelhoogbouw. - Maar laten we dan even gaan luisteren naar onze stadsdeelvoorzitter, die wil het ook heel graag.
Wat hij wil is politiek gekleurd en aan mij meermaals door hem meegedeeld dat ik hier anders in sta. - Volgens de stadsdeelvoorzitter Brahim Abid moet er eindelijk iets gaan gebeuren.
Waarbij de woningverdeling 40% goedkoop – 40% middelhuur – 20% vrije sector omgezet is naar 20-40-40 wat ook niet haalbaar is. En zijn de groengebiedjes ârestruimtenâ geworden.
- Voelt u zich op deze manier geen spelbederver?
Nee geheel niet, gedurende 10 jaar heb ik mijn betrokkenheid bij de ontwikkelingen van het Buikslotermeerplein kenbaar gemaakt. - De wethouder voegde er nog aan toe dat het is dit of weer 10 jaar niks, Noord heeft liefde en een knuffel nodig en dat gebeurt met deze investering, zei Van Dantzig,
Wat staat hem hiervoor voor ogen? wat is zijn âstip aan de horizonâ. Wonen is een âwerkwoordâ en betekend âsettelenâ het is geen ophokken van mensen in torens om daar tijdelijk te kunnen wonen. - U hebt ook ingesproken op die commissievergadering, maar u bent ook naar de Raad van State geweest, waar vond u meer gehoor?
Gisteren uiterst positief bij de Raad van State. - Waar bleek dat uit?
Bij de commissievergadering na drie minuten inspraak werden er geen vragen gesteld, wel kwam er nadien een felle discussie tussen de Partij van de Arbeid en de VVD. Bij de Raad van State heb ik veel begrip voor mijn argumentatie gekregen. - Nu heeft de Raad van State ook al een stokje gestoken voor de bouwplannen in het Hamerkwartier, hoe groot schat u uw kansen in?
Te hopen als groot. - Dus het is nog geen gelopen race?
De tijd zal het leren
Het is best mogelijk dat de bouwers van de Toren van Babel geen godslasterlijke plannen hadden. Die schrijft Genesis hun ook niet toe. Ze wilden iets waar altijd al naar was gezocht: een weg naar de hemel, een veilige, betrouwbare toegang. En die wilden ze kunnen zien. Dat was hun schuld. Of minstens hun gruwelijke vergissing. Maar ook vergissingen kunnen tot het gewenste resultaat leiden. Niets stond Jahweh zo tegen als het snoeven van de mensen dat ze zelf klaarspeelden wat ze aan het doen waren, alsof ze autonoom waren. En nooit zei Jahweh het zo duidelijk als toen werd begonnen met de bouw van de Toren van Babel. âDit is het begin van wat zij gaan doen, en nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn.â
Roberto Calasso, Het boek van alle boeken, 2019.