Terwijl ik er gisteren naar keek, kwamen bij mij uit het niets flarden uit 1q84 boven, de fascinerende trilogie van Haruki Murakami, die ik alweer zo’n jaar geleden voor de laatste keer las.
De wereld die in de roman van Murakami opgeroepen wordt lijkt alledaags, maar vertoont van meet af aan ‘vreemde’ trekjes, als in een droom. De hoofdpersoon Aomame lijkt in een parallelle wereld terecht te komen, waar de maan een grote rol in speelt.
Murakami wordt niet voor niets een ‘magisch-realist’ genoemd.
Dan is het toch heel bijzonder dat ik, toen ik die avond de trap opliep naar onze ‘huiskamer zen’, Helena – die met ons meeliep naar boven – hoorde zeggen: “Ik heb net 1q84 uit!”
Wat een bijzonder toeval… Alsof die trap je naar een parallelle wereld voert…
Dit magisch denken – wat meestal wat denigrerend als een ‘ontwikkelingsstadium’ van het kind wordt beschreven – is het bewustzijn van onze droomwereld. Maar is wat wij ‘de werkelijkheid’ noemen, wel zoveel anders?
We are such stuff as dreams are made on and our little life is rounded with a sleep.
Uit louter dromenstof
Zijn wij gemaakt â wat ons is toegemeten
Ligt in een zee van slaap.
Toen bij mij de droomsluizen eenmaal opengingen, kwam ik natuurlijk van alles tegen op het web. Zoals de compositie Sleep van de Engelse componist Max Richter.
Richter stelde zich de vraag: âKun je muziek beluisteren in je slaap?â Het resultaat was een compositie van acht uur – we brengen tenslotte een derde van ons leven door in slaap… Zoals Richter het beschrijft: “…dat wonderlijke deel van ons leven, een toestand van schijndood, een bestaan tussen zijn en niet-zijn.” Voor hemzelf is dat de plek waar zijn muziek zich vormt. “Ik zie componeren als dagdromen,” zegt hij.
Sleep kun je downloaden via iTunes, maar er is ook Ă©Ă©n uur op cd gezet.
Van verschillende fragmenten van het werk zijn video’s gemaakt, met prachtige, droomachtige beelden achter de muziek. Daarvan heb ik de onderstaande uitgezocht – alleen al de moeite waard vanwege de fascinerende, haarscherpe beelden van … de maan:
Als je meer wilt horen van Sleep, deze video is ook prachtig: https://youtu.be/8dvpT0hA0Lk
Leuk om te horen, Aloys!
Ik moet nog even wennen aan commentaar op deze plek – waar het op Facebook heel gewoon is.